Allen anticiperen op het paaien. Een op de drie soorten vermindert de lichaamsgrootte, gemiddeld met 0,45% voor elke extra graad temperatuur. En de effecten van klimaatverandering worden opgeteld bij die van andere omgevingsfactoren, waardoor de veerkracht van vogels onder druk komt te staan
De studie die verscheen in Pnas monitort 60 Europese vogelsoorten
(Rinnovabili.it) – De stijging van de mondiale temperatuur verandert veel soorten Europese vogels ingrijpend . Klimaatverandering is de factor die het meest, maar niet de enige treft: verstedelijking, vervuiling en het verlies van beschikbare habitats zijn ook van belang – en veel. Dat blijkt uit een onderzoek dat is verschenen in Pnas en is uitgevoerd bij 60 soorten die tussen Groot-Brittannië en Nederland leven op basis van gegevens van de afgelopen 60 jaar.
Gemiddeld kan 57% van de totale veranderingen die zich de afgelopen decennia hebben voorgedaan, rechtstreeks verband houden met de opwarming van de aarde . Veranderingen die zowel fysiek als gedragsmatig zijn. Bijna een op de drie Europese vogelsoorten onder de gecontroleerde soorten heeft veranderingen van het eerste type ondergaan. De auteurs noteerden een gemiddelde afname in lichaamsgrootte van 0,45% voor elke toename van 1 ° C. Ongeveer 86% had veranderingen in de legtijden en 31% had veranderingen in de nummerconsistentie van hun nakomelingen.
Een transversale verandering betreft het leggen van eieren: bijna alle Europese vogelsoorten anticiperen erop. Bijvoorbeeld: “klimaatverandering heeft ertoe geleid dat babykuikens in de afgelopen 50 jaar zes dagen eerder zijn uitgezet, maar andere onbekende omgevingsfactoren hebben er zes dagen bijgevolgd, wat betekent dat ze in totaal nu 12 dagen eerder eieren leggen dan ze zijn. eeuw geleden ”, legt Martijn van de Pol , co-auteur van het artikel, uit.
Het meest interessante aspect dat uit het onderzoek naar voren komt, is de interactie tussen verschillende soorten factoren . De factoren die rechtstreeks verband houden met klimaatverandering overlappen met andere omgevingsfactoren, waardoor hun impact wordt vergroot. Deze laatste gaan in feite “verrassend over het algemeen in dezelfde richting als klimaatverandering” . Het testen van de veerkracht van deze soorten. “Deze niet-klimaatveranderingsfactoren kunnen verstedelijking, verandering in landgebruik, verlies van leefgebied of de introductie van invasieve soorten in ecosystemen omvatten, maar we kunnen hun identiteit nog niet zeker weten “, waarschuwen auteurs.
Deze ingrijpende veranderingen in Europese vogelsoorten gaan hand in hand met hun achteruitgang . Een onderzoek dat afgelopen november verscheen, registreerde de verdwijning van 1 op de 6 vogels in de afgelopen 40 jaar. De Europese vogels hebben sinds 1985 600 miljoen exemplaren verloren: de uitbreiding van intensieve landbouw, die leefgebieden verwijdert, en de hausse van pesticiden en pesticiden, die de insecten uitroeien die aan de basis liggen van het dieet van vele vogelsoorten, worden verantwoordelijk gehouden.